Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Sýrie tvrdí, že překazila další útok. My to nebyli, dušují se Američané. Izrael mlčí

Sýrie tvrdí, že překazila další útok. My to nebyli, dušují se Američané. Izrael mlčí

Syrská obrana zlikvidovala několik dní po spojeneckém úderu dvě rakety nad základnou v provincii Homs v centrální části země. Podle agentury Reuters o této „agresi“ dnes informovala syrská státní televize. Neuvedla však, kdo za útokem stojí. Americké ministerstvo obrany v reakci na něj sdělilo, že USA v současnosti nepodnikají v Sýrii žádné podobné aktivity. Íránem podporované hnutí Hizballáh uvedlo, že syrská armáda sestřelila další tři rakety u letiště poblíž Damašku.

Dvojice raket mířila podle syrské televize v pondělí pozdě večer na leteckou základnu Šajrát v provincii Homs. Právě na ni cílil loňský americký úder v odvetě za chemický útok na povstalci ovládané město Chán Šajchún. Tentokrát se syrské protivzdušné obraně podařilo sestřelit rakety krátce před tím, než mohly základnu zasáhnout.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh sympatizující se syrským režimem uvedlo, že syrská obrana zlikvidovala tři střely mířící na vojenské letiště východně od Damašku, o čemž se však syrská státní média nezmínila. Tato letecká základna byla podle opozičních zdrojů Reuters pro Damašek zásadním bodem v útocích na rebely ovládanou oblast východní Ghúty.

Mluvčí Pentagonu prohlásil, že USA v oblasti vojenské akce momentálně neprovádějí. V sobotu nad ránem americká armáda spolu s britskými a francouzskými vojáky vypálila více než stovku raket na zařízení na výrobu a skladování chemických zbraní.

„Podobné zprávy nekomentujeme,“ reagoval podle Reuters na dotaz o aktuálních útocích mluvčí izraelské armády. Izrael přitom často ostřeluje zařízení syrské armády a snaží se omezit vliv Íránu či Hizballáhu v syrském konfliktu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1