Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Syrská Ghúta terčem dalšího chemického útoku? Vláda obvinění odmítá

Syrská Ghúta terčem dalšího chemického útoku? Vláda obvinění odmítá

Východní Ghúta se zřejmě stala terčem dalšího chemického útoku syrských vládních vojsk. Nasvědčují tomu desítky případů přidušených civilistů. Podle agentury AFP to dnes uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Ve středu večer podle SOHR ve východní Ghútě ve městech Hamúrija a Sakba byly u 60 lidí zaznamenány dýchací potíže.

Podle organizace útok spáchala vojska syrského prezidenta Bašára Asada podporovaná Ruskem. Syrská vláda však toto obvinění odmítá.

Lékaři na místě ošetřili nejméně 29 lidí, u kterých měli podezření, že byli vystaveni chlóru, uvedla Syrsko-americká zdravotnická společnost (SAMS), charitativní organizace podporující chod nemocnic v Sýrii.

V důsledku útoku chlórem pacienti ve východní Ghútě mají značné dýchací potíže, uvedla SAMS.

Syrská vládní vojska podporovaná Ruskem před více než dvěma týdny zintenzivnila bombardování východní Ghúty a posléze zahájila i pozemní operaci. Cílem je dobýt tento poslední region v okolí Damašku ovládaný odpůrci vlády a radikálními skupinami, z nichž část je napojena na teroristickou síť Al-Káida. V enklávě ale žije asi 400.000 lidí, z nichž drtivá většina trpí hladem a potřebuje lékařskou pomoc. Podle SOHR si bombardování východní Ghúty od 18. února vyžádalo přes 900 civilních obětí.

Novinář AFP v Hamúriji viděl desítky lidí, jak opouštějí podzemní úkryty a šplhají na střechu, aby se jim lépe dýchalo. Rodiče podle něj rovněž svlékali své kašlající potomky a snažili se z nich vodou smýt toxickou látku.

Podle SOHR se v uplynulých dnech zprávy o možných chemických útocích ve východní Ghútě objevily už dvakrát. Asad obvinění z páchání chemických útoků dál odmítá, zatímco Spojené státy a Francie pohrozily ráznou odpovědí, pokud se tyto činy potvrdí.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1