Syrští sirotci existují a je jich víc a víc. Reportáž ze sirotčince v syrském Manbidži

Hlídacípes.org

Tereza Engelová

V souvislosti s kauzou „50 syrských sirotků“ v Česku někteří hlasitě pochybovali, že se vůbec nějaké sirotky v Sýrii podaří nalézt. UNICEF přitom potvrdil, že podle střízlivých odhadů se v Sýrii nachází 100 000, ale zřejmě mnohem více osiřelých dětí. HlídacíPes.org (kolegyně Tereza Engelová) se spojil se sirotčincem v syrském Manbidži a jeho ředitel potvrdil, že během války počty sirotků a dětí bez domova výrazně vzrostly. 

„Před válkou se o sirotky staraly často buď rodiny nebo širší sousedská komunita, ale hodně lidí ve válce o tyto vazby přišlo. Válka trvá osm let a sirotků je víc a víc,“ potvrzuje ředitel sirotčince Světlo budoucnosti, Ahmad Al-Fakhoury.

Na ruku si bere miminko staré několik týdnů. „Tohle je naše nejmenší dítě. Mělo jen matku a ta ho opustila, protože ho neměla jak uživit. Byly mu čtyři dny, když se k nám dostal,“ líbá na čelo chlapečka, kterého pojmenovali Usáma, a bere za ruku smutně vyhlížející holčičku se světlými vlásky.

„Tohle je Aya. Našla ji u dveří jako novorozence jedna rodina. Chtějí ale odjet pryč a holčičku si s sebou vzít nemůžou, tak ji přinesli k nám,” říká.

sinfin.digital