Tajemná sabotáž na ropné stezce. Američané se Saúdy viní z útoku obávané íránské gardisty

Pavel Novotný

Na čtyři lodě, které byly minulý měsíc napadeny u emirátu Fudžajra, útočili specialisté „nějakého státu“. Na půdě OSN to konstatovali vyšetřovatelé, kteří tak usuzují z provedení akce – byla prý „sofistikovaná a koordinovaná“. Experti neoznačili žádnou konkrétní zemi coby sabotéra, ale Spojené státy stejně jako Saúdská Arábie mají jasno: viníkem musí být Írán.

Útok se stal 12. května. Celkem čtyři námořní plavidla – dvě plula pod saúdskou vlajkou, jedno s norskou a třetí patřila Emirátům – byla napadena zhruba během jedné hodiny. Všechna byla poškozena, na palubě žádného ale nikdo neumřel ani nebyl vážně zraněn. Sabotáž proběhla tak, že z lodí neunikaly pohonné, ani převážené látky, tudíž nedošlo ke znečištění moře.

Úder byl proveden podle všeho relativně sofistikovanými minami, kterými sotva disponuje teroristická, či jiná nestátní organizace. Bylo k němu potřeba několik speciálních týmů zahrnujících potápěče, kteří umí odhadnout rozsah poškození – stroje se podle zveřejněné zprávy nikdy ani neměly potopit. To vše vede vyšetřovatele k závěru, že za operací stojí „síly nějakého státu“. Mimochodem, vyšetřovatelé se rekrutovali z postižených zemí: kromě Saúdů a vyslanců z Emirátů se tak na expertíze podíleli i (relativně nestranní) Norové.

Hormuzský průliv
sinfin.digital