Tajemné peníze „pro Afriku“. V Bavorsku neznámý dárce položil na oltář 4 miliony

Zcela kuriózní a ojedinělý případ církevního daru oznámilo vedení bavorské katolické církve. Jedna z pomocnic faráře našla už loni v červnu na oltáři kostela v bavorském městečku Saal obálku s částkou 160 tisíc eur (přibližně 4,2 milionu korun). Teď to církev oficiálně oznámila spolu s informací, jak s penězi naložila. Dárce ovšem dodnes zůstává neznámý.

„Když jsem obálku otevřela, byla jsem šokovaná. Nikdy jsem tolik peněz pohromadě neviděla. Měla jsem strach,“ řekla serveru Mittelbayerische.de ministrantka  Maria-Elisabeth Giesaová. Velké hnědé obálky ležící přímo pod křížem na oltáři si všimla, když připravovala věci na nadcházející mši na Svatodušní neděli. Za sedmnáct let služby se jí nikdy nic podobné nestalo. Když se podívala dovnitř, uviděla svazky pětiseteurových bankovek. Okamžitě s nimi běžela do sakristie za farářem.

„Na chvilku jsem přestal mluvit,“ potvrdil německým médiím farář Norbert Große. Poté, co se s ministrantkou vzpamatovali, začali se zajímat o to, kdo peníze na oltář položil. V obálce nebylo žádné jméno, pouze jednoduchý, ručně psaný vzkaz: „pro Afriku“.

Farář o nálezu informoval církevní radu, která se celou záležitost rozhodla ponechat zatím v tajnosti kvůli nutné byrokracii. Farář odnesl peníze do banky a církevní rada se sešla s jejím vedením, aby se ujistila, zda vůbec může tak vysoký dar přijmout. A pokud ano, tak jakým způsobem. V podobných případech vždy existuje podezření z praní špinavých peněz i dalších nekalých praktik. V tomto případě se ale úředníci s bankéři shodli na tom, že v přijetí peněz církví nic nebrání.

Ovšem kam s nimi? Církve dala kostelu, v němž se peníze objevily, prakticky volnou ruku k jejich rozdělení. A farář se rozhodl rozdělit celou částku na čtyři díly. Jeden připadl klášteru Nkandla v jižní Africe, v němž působí i jedna z místních řádových sester, která byla právě v Bavorsku na dovolené. Další peníze dostal misionář, který je starým přítelem faráře ze Saalu a organizuje humanitární projekty v Zambii. Další část dostala organizace katolické pomoci Missio a také jedna z bavorských církevních organizací pro pomoc Africe. Tento návrh následně schválila církevní rada.

sinfin.digital