Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Tajné služby v případu Chášukdžího smrti tápou. Kvůli vraždě novináře do Turecka zamířila šéfka CIA

Tajné služby v případu Chášukdžího smrti tápou. Kvůli vraždě novináře do Turecka zamířila šéfka CIA

Dva týdny po zmizení novináře Džamála Chášukdžího nemají americké ani evropské zpravodajské služby jasný obrázek o roli, kterou mohl při novinářově zavraždění sehrát saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na západní bezpečnostní zdroje. Podle amerických médií kvůli Chášukdžího případu do Turecka v pondělí odcestovala ředitelka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová.

Že má bin Salmán, který de facto zemi vládne, rozhodující podíl na Chášukdžího smrti, protože saúdský bezpečnostní aparát ovládá, je podle Reuters přesvědčeno šest činitelů amerických a západoevropských tajných služeb. Konkrétní důkazy ale nemají.

Západní bezpečnostní složky nemají ani zdaleka úplný obrázek o tom, co se v saúdském konzulátu v Istanbulu stalo. Nevědí, jak Chášukdží zemřel, ani kam odvezli jeho tělo. Navzdory široce rozšířené informaci, že existuje zvukový záznam dokládající novinářovo mučení a usmrcení, nikdo ze západních činitelů k údajné nahrávce zatím přístup neměl.

Otázka viny korunního prince je podle Reuters pro západní vlády zásadní. Přesvědčení tajných služeb o bin Salmánově vině se opírá o jeho dominantní roli v saúdské vládě. Je podle nich pochybné, že by o tak důležité akci nevěděl.

Špionážní informace o případných instrukcích, které od bin Salmána saúdské komando dostalo, nejsou ale průkazné. To nastoluje otázku, zda členové komanda měli Chášukdžího zavraždit, nebo ho jen unést a dopravit do Rijádu.

Násilí na novináříchNásilí na novináříchautor: Info.cz

Americký prezident Donald Trump v pondělí v rozhovoru pro list USA Today označil vraždu súdánského novináře za "zpackaný komplot".

Turečtí činitelé podle Reuters dali západním kolegům slovní informaci o důkazech, které nashromáždili v Chášukdžího případu. Informace jsou prý detailní a hodnověrné. Nezávislé zjištění západních tajných služeb spíše podporuje zprávy médií, že novináře v konzulátu zavraždilo komando vyslané ze Saúdské Arábie, uvádí Reuters.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1