Takhle Rusové manipulovali americké volby. Podívejte se, jaké zprávy a videa šířili

Info.cz

adk

O ruském ovlivňování prezidentských voleb v USA se mluví už dlouhou dobu. Zásahy dokonce prověřuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, a problémy kvůli nim může mít i prezident Donald Trump. List New York Times nyní popsal, jak vypadají manipulace, které ruské stránky provádí na internetu.

Waqas Shah je 23letý tvůrce videí ze Staten Islandu. Jednoho dne se přestrojil za Araba a vyšel na náměstí v New Yorku. Jiný herec předstíral, že se ho rozhodl obtěžovat. Cílem bylo sledovat reakce okolí a poukázat na jisté pokrytectví obyvatel New Yorku.

Shah publikoval video na YouTube v červnu 2016. Nasbíral více než tři miliony zhlédnutí. Klip ale nezaujal jen jeho fanoušky. O týden později ho jako vlastní publikovala na facebooku ruská stránka United Muslims of America. Od uživatelů získalo více než 150 tisíc reakcí.

Když Shah viděl své video na Facebooku, napsal administrátorovi stránky, aby přiložil odkaz na původní dílo. Tvrdí, že výtvorem nechtěl přispět k rozdělování společnosti. „Vždy tu budou lidé, kteří budou manipulovat věcmi, aby vyhovovali jejich agendě,“ praví.

sinfin.digital