Takto by mohla vypadat válka mezi NATO a Ruskem. Kam až by doletěly rakety?

Lucie Štěchová

Minulý týden začali Američané přesouvat část své vojenské techniky a personálu do vybraných východoevropských zemí, které po vypuknutí konfliktu na Ukrajině a anexi Krymu hledí s obavami směrem k Rusku. Posílená vojenská přítomnost USA v Evropě má Rusko odradit od vojenských choutek. Rozmístění amerických jednotek nedaleko ruských hranic by ale paradoxně mohlo eskalovat napětí a vést k válce. Kreml se již nechal slyšet, že takové gesto považuje za ohrožení své bezpečnosti. Kudy všude by mohly lítat rakety, ukazuje interaktivní mapka z dílny washingtonského think-tanku Center for Strategic and International Studies.

Zhruba před týdnem překročily polské hranice první skupiny amerických vojáků a vojenské techniky, které mají vyztužit východní křídlo Severoatlantické aliance a odradit Rusko od případného vojenského vměšování se do sousedních pobaltských států či Polska.

Původně měly ozbrojené síly USA dorazit do Evropy na přelomu ledna a února, administrativa odcházejícího amerického prezidenta Baracka Obamy ale celý přesun urychlila. Dojde k němu tak ještě před nástupem Donalda Trumpa do úřadu. Nový americký prezident se přitom netají vstřícným postojem vůči Rusku.

Trump zváží konec sankcí proti Rusku

sinfin.digital