Televize podporující Trumpa se obávají vlivu fake news. Patří ale mezi jejich největší šiřitele

ČTK

abe

Donald Trump se hrdě hlásí k tomu, že rozšířil ve společnosti termín fake news. Za tvůrce falešných zpráv označuje většinou tradiční média, která publikují zprávy, se kterými prezident nesouhlasí. Trump ale nebojuje proti všem médiím. Tak jako má česká hlava státu na svojí straně Parlamentní listy a televizi Barrandov, Trump se může opírat o podporu lokálních televizních stanic sdružených pod firmou Sinclar Broadcast Group. Že 173 regionálních televizních kanálů stojí na Trumpově straně, dokázalo nezamýšlené společné prohlášení televizních redaktorů napříč Spojenými státy na stanicích, které Sinclair Broadcast Group sdružuje. Na twitteru se nyní objevilo video složené z jednotlivých novinářských projevů, ze kterého je zřejmě, že obava redaktorů je jen slovo od slova odpapouškovaný projev, nadiktovaný šéfy firmy, který budí posměch.

Video umístil v sobotu na twitter web Deadspin. Ve dvouminutovém klipu, který už zhlédlo téměř 8,5 milionů uživatelů, za sebe seřadil výpovědi jednotlivých redaktorů různých lokálních televizních stanic, čímž dokázal, že jejich prohlášení se doslova shodovala a byla tedy splněným příkazem shora. V prohlášení redaktoři zmiňují, že je znepokojuje současný trend šíření a sdílení dezinformačních zpráv, který je nebezpečný pro demokracii. V prohlášení používají postoje a obraty, které používá také Trump.

Firmu Sinclair Broadcast Group vede David Smith, který společně se svým bratrem patří mezi stálé sponzory republikánské strany. Podle analýzy listu The Washington Post stanice sdružené pod Sinclair Group v době americké prezidentské kampaně věnovaly mnohem více prostoru Donaldu Trumpovi, který měl údajně dokonce dle webu Politico se stanicemi domluvenou spolupráci co se týče poskytování rozhovorů. Podle expertů jsou to právě stanice fungující pod firmou Sinclair, které patří mezi šiřitele fake news.

Pohled do hlubin sociálních sítí: Fake news nejvíc sdílí Trumpovi voliči a příznivci krajní pravice

sinfin.digital