Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Tělo zavražděného novináře nejspíš rozpustili. U saúdského konzula se našla kyselina

Tělo zavražděného novináře nejspíš rozpustili. U saúdského konzula se našla kyselina

Turecká policie našla v rezidenci saúdskoarabského konzula v Istanbulu stopy po kyselině fluorovodíkové a dalších chemických látkách. S odvoláním na nejmenované zdroje z turecké prokuratury to dnes oznámila katarská televize Al-Džazíra. Podle jejího istanbulského zpravodaje mohlo být v těchto látkách rozpuštěno tělo saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Novinář byl zavražděn 2. října, kdy přišel na konzulát na předem ohlášenou schůzku. Jeho tělo se dosud nenašlo.

Podle Al-Džazíry turečtí vyšetřovatelé konzulovu rezidenci prohlédli čtrnáct dní po vraždě. „Podle mého zdroje mohla být kyselina použita ke zničení rozčtvrceného Chášukdžího těla,“ sdělil zpravodaj katarské televize.

Konzul Muhammad Utajbí se do Saúdské Arábie vrátil 16. října, den před prohlídkou rezidence, která trvala osm hodin. Chemikálie se údajně našly ve studni.

Chášukdží, který patřil ke kritikům vlády v Rijádu, na konzulát přišel, aby si vyřídil potvrzení o rozvodu, aby se mohl oženit s tureckou snoubenkou. Z budovy už nevyšel. Turecko od počátku hovořilo o vraždě, Saúdská Arábie to nejprve popřela a až s velkým zpožděním přiznala, že muž byl uškrcen po příchodu na úřad. Komando, které bylo v budově v té době také, odjelo do Saúdské Arábie.

Podle saúdskoarabských úřadů bylo v souvislosti s vraždou zatčeno v království 18 lidí. Rijád odmítl žádost Turecka o jejich vydání k soudu do Turecka a neodpověděl ani na otázku, kde je tělo.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1