Temné scénáře se naplňují. Z vyhořelého klubu v Oaklandu už vynesli 30 těl

ČTK

Požár v kolonii s hudebním klubem vypukl v sobotu. Nacházelo se tam v tu dobu asi 100 převážně mladých lidí. Mrtvých je nejméně 30, ale stále se podle záchranářů nejedná o konečné číslo.

 

Požár skladiště, kde se hudební akce konala, patří k nejtragičtějším v Oaklandu. Jeho příčina stále není známa. Hasiči sdělili, že vyšetřování v této věci stále nepokročilo.

Obavy úřadů z dalšího výrazného navýšení počtu obětí vychází z nejen vysokého počtu pohřešovaných, kterých je podle různých zdrojů přes dvě desítky, ale také ze stále ještě neúplného prohledání trosek. Stanice ABC News s odvoláním na úřady informovala, že prohledáno bylo asi dvacet procent budovy.

Vyprošťovací práce jsou mimořádně složité, neboť do druhého patra se zřítila střecha. Požár navíc porušil statiku stavby. Budova je také podle hasičů doslova přeplněná nábytkem, sochami, hudebními nástroji a dalším vybavením.

Areál, který zachvátily plameny, fungoval jako umělecká kolonie. V době neštěstí se tam konal koncert kapely Golden Donna a dalších skupin, na který podle médií přišlo možná až sto lidí. O budovu se již několik týdnů zajímaly úřady, neboť měly podezření, že zde nelegálně žilo až několik desítek osob.

sinfin.digital