Terorista za 5 milionů dolarů. Teď ho měli při náletu zlikvidovat Francouzi

ČTK

Terorista alžírského původu Mochtár Belmochtár pravděpodobně zahynul při náletu, který na libyjském území podnikla francouzská letadla. S odvoláním na vysoce postavený americký zdroj o tom dnes informovala agentura AFP. Pentagon, ani francouzské ministerstvo obrany se k informaci zatím nevyjádřily. O smrti Belmochtára, který je považován za jednoho z nejnebezpečnějších radikálů v oblasti Sahary, se v minulosti spekulovalo již několikrát.

Alžířan Belmochtár je vůdcem radikální skupiny Murábitún napojené na organizaci Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM), která provedla v oblasti Sahary a subsaharské Afriky řadu krvavých teroristických útoků. USA vypsaly na jeho dopadení odměnu pěti milionů dolarů (128 milionů Kč).

Nálet na islamistu francouzské stroje provedly údajně během tohoto měsíce díky informacím, které získaly od amerických tajných služeb.

Belmochtára ale prohlásily úřady různých států za mrtvého v minulosti už několikrát. Naposledy v červnu loňského roku, ale už i v roce 2013.

Belmochtárovi se připisuje mimo jiné útok na plynárnu na jihovýchodě Alžírska, kde jeho lidé v roce 2013 zajali na 700 lidí včetně 130 cizinců. Armáda rukojmí po třech dnech osvobodila, boje ale skončily smrtí 39 rukojmích a 29 teroristů.

Skupina Murábitún se přihlásila také k útoku na hotel Radisson Blu v maliské metropoli Bamaku v listopadu loňského roku, který si vyžádal 22 obětí, a rovněž k letošnímu lednovému atentátu na hotel a kavárnu v hlavním městě Burkiny Faso Ouagadougou, při kterém zahynulo nejméně 30 lidí.

sinfin.digital