Teroristická hrozba v Německu roste. Počet radikálních islamistů dosahuje rekordní výše

ekb

Počet takzvaných salafistů – tedy islámských fundamentalistů, kteří požadují návrat ke kořenům islámu a zavedení práva šaría – v Německu rapidně roste. Jak v neděli uvedl šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen, v zemi žije asi 10 800 těchto islámských radikálů, což je víc než kdy dřív. Salafistické hnutí přitom tamní úřady považují za základ pro islámský terorismus a hrozí proto, že teroristických útoků bude přibývat. 

Nárůst počtu salafistů v Německu dokládají i čísla německých tajných služeb. Zatímco koncem loňského roku se počet souvěrců s islámskou fundamentalistickou ideologií pohyboval kolem 9700 lidí, v létě se číslo zvýšilo na 10 100, dnes už jich je ale zase o 700 víc. Podle včerejšího prohlášení šéfa Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georga Maassena je tak počet salafistů v Německu větší, než kdy dřív.

Maassen podle německého serveru Deutsche Welle zároveň přiznal, že kvůli „roztříštěnosti“ salafistického hnutí je pro německé úřady těžké jejich aktivity kontrolovat. Náborové jednotky islámských fundamentalistů se totiž přesouvají z mešit a veřejných prostranství na internet, kde se muslimové radikalizují v menších skupinách. Podle německých tajných služeb se k salafistům navíc přidává stále větší počet žen, k jejichž islamistickým sítím je pro úřady těžké se vůbec dostat.  

Salafistická hnutí přitom německé úřady vnímají jako odrazový můstek k možnému páchání teroristických útoků. Maassen už v létě upozornil na to, že Evropa od roku 2015 zažívá dosud nepoznanou vlnu islámského terorismu, která se nevyhýbá ani Německu. Při jednom z útoků na vánočních trzích v Berlíně přitom loni zemřela i žena z Česka.  

sinfin.digital