Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Těžce raněný český voják musí v Afghánistánu na další operaci. Nemůže hýbat končetinami

Těžce raněný český voják musí v Afghánistánu na další operaci. Nemůže hýbat končetinami

Těžce zraněného českého vojáka v Afghánistánu dnes čeká další operace. Potíže má se slezinou a s obratlem, kvůli kterému nemůže dočasně hýbat končetinami. ČTK to dnes potvrdila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Informaci přinesl Český rozhlas Radiožurnál s odvoláním na zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského. Pětice českých vojáků byla zraněna ve středu odpoledne při pumovém útoku na jejich obrněné vozidlo.

Atentátníci použili civilní auto naplněné výbušninou, výbuch vojenské vozidlo převrátil. Tři vojáci byli zraněni lehce a po ošetření se vrátili k jednotce, jeden zůstal v nemocnici na pozorování. Těžce zraněný voják byl operován na základně Bagrám. Nyní jej čeká další operace.

Útok přišel dva a půl měsíce po sebevražedném atentátu, při kterém zahynuli tři čeští vojáci. V úterý Lidové noviny zveřejnily informaci, že na spolupachatele atentátu zaútočili české speciální síly. Vedení armády a ministerstva obrany ji nepotvrdilo.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace. Právě při jedné z hlídek byli vojáci ve středu zraněni.

Od dubna okolí Bagrámu hlídá 10. strážní rota tvořená především příslušníky 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského z Tábora. Jejich úkol v těchto dnech končí a nahrazují je vojáci 11. strážní roty, kterou tvoří hlavně vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1