Thajská princezna vyzvala na souboj vojenského diktátora. Zemi sjednotí, nebo navede k občanské válce

Marek Hudema

Thajce i zahraniční pozorovatele dění šokovalo oznámení, že se nejstarší sestra tamního krále bude příští měsíc ucházet o post premiérky v prvních svobodných volbách od vojenského puče v roce 2014. Princezna je kandidátem opoziční strany považované za „protikrálovskou“ a jejím soupeřem bude dosavadní premiér a vůdce vojenského převratu Prajutch Čan-Oča. Král označil rozhodnutí své příbuzné za nevhodné a neústavní. Kandidatura ženy může mít nehledě na úspěšnost dalekosáhlé důsledky pro celou zemi.

Poprvé v historii thajského království se do politiky otevřeně a oficiálně pouští člen královské rodiny. Ubolratana Radžakanjaová, sestra krále Rámy X. oznámila, že se chce stát premiérkou. Je to zcela proti všem thajským tradicím, protože členové královské rodiny jsou obyčejně nadstraničtí a ovlivňují politiku jen ze zákulisí.

Radžakanjaová se sice vzdala královského titulu kvůli tomu, že si vzala v roce 1972 Američana, ale stále je považována prostými Thajci za člena královské rodiny a téměř za polobožstvo. Analytici tvrdí, že může pomoci ukončit 15 let trvající politické napětí v zemi, které vedlo k sérii pouličních protestů, násilí a vojenských pučů. Pokud neuspěje, dají se po volbách očekávat nepokoje a násilí.

Radžakanjaová nehledě na výsledek výrazně pomůže straně, za kterou se chce stát premiérkou. Jde o uskupení Thai raksa Chart, která je považované za „protikrálovské“ a je spojené s bývalými premiéry Šinavatrovými. Ty od moci odstavila armáda a jsou v exilu. Jejich strana má tradičně oporu na venkově, zatímco královská rodina má podporu spíše mezi městskou elitou.

Radžakanjaová bude soupeřit o post ministerského předsedy se současným premiérem Prajutch Čan-Očou. Bývalým generálem a vůdcem vojenského převratu, který v roce 2014 odstavil od moci příznivce Šinavatrů. Ten se prohlašuje za příznivce monarchie a pravidelně vystupoval v televizi ve speciálním programu věnovaném „udržitelnému rozvoji“ na základě „královské filosofie“.

„Moji bratři na mě budou čekat a zabijí mě.“ Mladá Saúdka, která zavrhla islám, získala status uprchlice

sinfin.digital