The Washington Post: CIA ví, že saúdského novináře nechal zavraždit přímo mocný princ MsB

ČTK

lup

Vraždu saúdskoarabského investigativního novináře Džamála Chášukdžího, k níž došlo začátkem října na konzulátu jeho země v tureckém Istanbulu, nařídil přímo saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Podle webu listu The Washington Post (WP), který se odkazuje na zdroje obeznámené se situací, to zjistila americká Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Zjištění CIA odporuje vyjádření saúdskoarabské vlády, že princ neměl s činem nic společného. Američtí úředníci mají ve zprávu CIA velkou důvěru, píše washingtonský deník, pro nějž Chášukdží pracoval. Spojení korunního prince s úkladnou vraždou ztěžuje kabinetu amerického prezidenta Donalda Trumpa snahu udržet vztah se svým úzkým saúdskoarabským spojencem, zdůrazňuje The Washington Post.

článku WP se dále uvádí, že s novinářem před jeho cestou na konzulát, kde si chtěl vyřídit dokumenty pro svatbu se svojí tureckou snoubenkou, hovořil telefonicky saúdskoarabský velvyslanec ve Spojených státech. Princ Chalíd bin Salmán, který je zároveň bratrem korunního prince, měl Chášukdžímu sdělit, že si je má v Istanbulu vyzvednout a ujistit jej, že mu tam nehrozí žádné nebezpečí. Hovor podle zdrojů listu uskutečnil na bratrův pokyn a tajná služba jej monitorovala.

sinfin.digital