Tikající bomba v Německu: Hackeři mají už dva roky v rukou citlivá data politiků

MIA

Po amerických prezidentských volbách se po celém světě mluvilo o pravděpodobném zapojení ruských hackerů do ovlivnění tamějších výsledků. Ovlivňování se teď bojí i Němci v souvislosti s plánovanými podzimními volbami do parlamentu. Ve hře jsou proruští hackeři i redakce deníku NewsFront.

S blížícím se termínem podzimních voleb obchází Spolkovou republiku strach z ovlivnění jejich výsledků třetí stranou. Deník Zeit v rozsáhlém materiálu přesně popisuje rizika, kterým je země vystavena. Vládní počítače jsou sice v současnosti pečlivě zabezpečené, před dvěma lety se ale hackerům podařilo uskutečnit útok, při němž se jim dostaly do rukou citlivé dokumenty čtrnácti čelních politiků z Bundestagu.

Celkem se jedná o 16 gigabytů dat, která se zatím nedostala na veřejnost. V Německu se tak obávají, že by mohly být materiály zneužité v nadcházející volební kampani, kdy by se mohly objevit na serveru WikiLeaks nebo podobném portálu. Za danými útoky na členy Bundestagu z roku 2015 stojí stejná hackerská skupina, které se podařilo dostat do počítačů amerických demokratů. Tehdy hackeři z Fancy Bear využili k uveřejnění ukradených dat právě WikiLeaks.

Velký bratr v kapse. Přečtěte si, co vše na vás prozradí mobilní telefony

sinfin.digital