Tisíce lidí protestovaly ve Španělsku proti levicové vládě a jejímu jednání se separatisty

ČTK

BBC

Na demonstraci svolané pravicovou opozicí dnes tisíce lidí v centru Madridu požadovalo konec levicové vlády, která své odpůrce pobouřila jednáním s katalánskými separatisty. Vůdcům pravicových lidovců a strany Ciudadanos se nelíbí postup premiéra Pedra Sáncheze, který loni nastoupil do čela vlády mimo jiné i se slibem, že se pokusí uklidnit napětí mezi Madridem a katalánským vedením.

Demonstranti se sešli na hlavním madridském náměstí Plaza de Colón. Mnozí měli v rukou španělské vlajky, provolávali hesla na podporu španělských bezpečnostních složek a žádali rezignaci premiéra. Vláda podle nich "zradila Španělsko" a připravuje "tajná jednání" s katalánskými separatisty.

"Čas Sánchezovy vlády se naplnil," řekl davu předseda opoziční Lidové strany (PP) Pablo Casado. Ve svém projevu vládu obvinil i z toho, že se se separatisty domlouvá mimo zraky veřejnosti a vyzval lid, aby za to vládní stranu potrestal v nadcházejících regionálních volbách v květnu.

Levicová vláda nabídla katalánským separatistům jednání a oznámila, že je svolná k některým ústupkům, například poskytnout regionu větší finanční nezávislost. V pátek ale vicepremiérka Carmen Calvová oznámila, že vyjednávání s katalánským vedením končí, protože separatisté stále požadují referendum o nezávislosti, které je pro centrální vládu nepřijatelné.

Sánchezova vláda nahradila předchozí pravicový kabinet loni v červnu, má však nelehkou pozici, protože v parlamentu musí spoléhat na podporu levicové strany Podemos, katalánských nacionalistů a dalších menších stran. Ve středu ji čeká klíčové hlasování o rozpočtu na letošní rok, který bez podpory katalánských stran zřejmě nemá šanci projít. Pokud by vláda nedokázala rozpočet prosadit, hrozí vypsání předčasných voleb.

sinfin.digital