Tisíce studentů uctily památku obětí z Floridy. Akce se změnila v masový protest proti zbraním

ČTK

raz

V masový protest proti násilí se změnila pietní akce studentů stovek amerických škol, kteří odešli z výuky uctít památku obětí floridského masakru. Někteří studenti se rozhodli vyrazit k budovám místních zákonodárných sborů, aby vyzvali k přísnější regulaci prodeje zbraní, informovala agentura AP. Šlo podle ní o jeden z největších amerických studentských protestů od dob vietnamské války.

Podle organizátorů se k dnešní akci rozhodli v 10:00 washingtonského času (15:00 SEČ) připojit studenti z více než 3000 škol. Zatímco někteří pouze vyšli před budovy a 17 minutami piety uctili památku 17 zavražděných, jinde uspořádali delší shromáždění či se vydali k pochodům na protest proti násilí páchanému střelnými zbraněmi.

"Nechci, aby se má matka nebo otec o mě museli bát, když jdu do školy, abych se vzdělávala, a místo toho přijdu o život," řekla AP patnáctiletá Leticia Carrollová, která spoluorganizovala protest více než stovky studentů na střední škole u Detroitu ve státě Michigan. "Potřebujeme odpovědi. Něco se musí udělat."

Studenti v některých státech se rozhodli zamířit k sídlům místních poslanců, aby požadovali změny zákonů.

"Naši zvolení představitelé musí učinit víc, než jen tweetovat soustrast a modlitby v reakcích na takovéto násilí," uvedla na webu organizace Empower, která dnešní akci zastřešuje. Studentům dala při rozhodování o její podobě volné ruce, zájemce však vybavila seznamem požadavků, s nimiž se mohli obrátit na své zákonodárce. Je mezi nimi například zákaz prodeje útočných zbraní a povinné prověrky profilů zájemců o koupi jakékoli střelné zbraně.

Zatímco některé školy protesty studentů ocenily či alespoň tolerovaly, jinde jim hrozí kázeňské tresty za svévolné opuštění výuky. V ohijském městě Salem odešla ze školy desítka studentů bez ohledu na to, že jim vedení školy pohrozilo disciplinárním potrestáním. Na předměstí Atlanty ve státě Georgia zase dohlížela policie na dění u jedné ze škol, kde bylo studentům vyhrožováno neupřesněnými tresty.

sinfin.digital