Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Top Gun v sukni. Konzervativní Japonsko pokořilo historický milník, má první pilotku vojenské stíhačky

Top Gun v sukni. Konzervativní Japonsko pokořilo historický milník, má první pilotku vojenské stíhačky

Šestadvacetiletá Misa Macušimová nastupuje do služby jako první japonská pilotka stíhačky poté, co dokončila výcvik, aby mohla létat na letounech F-15. „Jako první pilotka stíhačky otevírám cestu pro všechny ostatní,“ řekla novinářům Macušimová, kterou citoval zpravodajský server BBC News.

Japonské letectvo začalo rekrutovat ženy v roce 1993, ovšem vyloučeny byly z kokpitů stíhaček a průzkumných letounů. Tento poslední zákaz letectvo zrušilo až koncem roku 2015.

„Už od chvíle, kdy jsem chodila na základní školu a v kině viděla film Top Gun, jsem obdivovala piloty stíhaček,“ dodala absolventka japonské Národní akademie obrany. „Budu nadále tvrdě pracovat, abych plnila svou povinnost - nejen pro sebe, ale i pro všechny ženy, které se touto cestou vydají v budoucnosti.“

V současnosti podstupují výcvik na pilotky stíhaček tři další ženy. Stíhačky F-15J, do jejichž kokpitů usednou, jsou dvoumotorové letouny určené ke vzdušným soubojům s dalšími letadly. Mohou dosáhnout rychlosti až Mach 2,5, tedy dvou a půl násobku rychlosti zvuku, což představuje zhruba 3000 kilometrů v hodině.

Japonsko se v loňském roce propadlo ze 111. na 114. příčku celosvětového žebříčku genderové rovnoprávnosti podle údajů Světového ekonomického fóra. Japonská společnost se k rovnoprávnosti žen na pracovištích stále staví značně konzervativně; u žen se předpokládá, že budou v první řadě manželkami, matkami a hospodyněmi, než aby měly vlastní kariéru, připomněla BBC.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1