Totalitní princezna Diana září. Kdyby se Kimovi něco stalo, měla ho zastoupit jeho sestra

Ondřej Fér

Dlouhodobě to vypadá, že se severokorejský vůdce Kim Čong-un spoléhá spíš na ženy než na muže. Na singapurský summit s ním přijely hned čtyři, přičemž největší pozornost si jako obvykle vysloužila jeho mladší sestra, asi třicetiletá Kim Jo-čong. O její moci a vlivu dlouho není pochyb, během summitu se ale ukázalo, že vládce KLDR svou sestru považuje také za svou potenciální nástupkyni.

Kim Jo-čong v Singapuru měla vlastní doprovod a také vlastní program . Překvapivě se nezúčastnila jednání, která její bratr vedl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Důvod je podle AP jediný: Pokud by se snad Kim Čong-unovi mělo něco stát, v jednání by pokračovala jeho sestra. To je podle znalců, schopných z nepatrných náznaků vysledovat dění v pchjongjangských kuloárech důkazem, že Kim svou sestru považuje za jediného člověka, který ho je schopen v případě nouze nahradit. Současně se přitom – alespoň zatím – neobává, že by pro něj Kim Jo-čong představovala přímou mocenskou konkurenci.

Fotoeditoři světových médií v posledních týdnech procházejí staré fotky Kim Čong-una a jeho suity. Ukazuje se, že pravidelně přehlíželi jednu všudypřítomnou osobu. Je jí právě Kim Jo-čong. Bratra doprovází prakticky při všech důležitých událostech. Obvykle je ji vidět, jak bratra zpovzdálí pozoruje, jako kdyby ho kontrolovala. Často severokorejskému diktátorovi něco šeptá. V totalitním režimu je samozřejmě zrádné cokoliv vyvozovat z pár fotek, přesto se ale zdá, že mezi sourozenci je blízký a důvěrný vztah. Takový vztah, který mezi mužem v pozici absolutního vládce a jiným mužem prostě není možný.

ŽIVĚ: Svět reaguje na schůzku Kima s Trumpem. Je obchodník a snaží se řešit problémy, říká Babiš

sinfin.digital