Tragické následky bojů na východě Ukrajiny: Více než tisíc veteránů spáchalo sebevraždu

ČTK

luš

Více než 1000 ukrajinských vojáků, kteří bojovali na východě Ukrajiny proti proruským separatistům, spáchalo sebevraždu. Uvedl to dnes předseda výboru ukrajinského parlamentu pro záležitosti veteránů Oleksandr Treťjakov. Konfliktem na Donbasu podle něj prošlo 329 500 Ukrajinců. Konflikt, který si od dubna 2014 vyžádal přes 10 000 obětí na životech, bývá v Kyjevě označován za „protiteroristickou operaci“.

„Na Ukrajině už více než tisíc lidí, kteří bojovali v protiteroristické operaci, skoncovalo se svým životem. V této válce se používají i dělostřelecké zbraně. A přirozeně se vyskytují všechna s tím související psychologická traumata. Pro vojáky je to nejhorší, mnozí utrpěli,“ uvedl na konferenci o integraci veteránů Treťjakov, který je poslancem za prezidentovu vládnoucí stranu Blok Petra Porošenka.

List Ukrajinska pravda připomněl vyjádření prezidentovy zmocněnkyně pro veterány z Donbasu, podle které v současnosti v zemi neexistuje žádná péče o duševní zotavení účastníků bojů. Minulý měsíc vláda nicméně oznámila, že začala pracovat na vytvoření ministerstva pro záležitosti veteránů.

Galeotti pro INFO.CZ: Putin zavedl pro mafiány nová pravidla a tajné služby kriminálníky využívají

sinfin.digital