Tragický požár v Řecku: Vyšetřování naznačuje, že byl založen úmyslně, tvrdí ministr

ČTK, Info.cz, luš

Ničivý požár, který vypukl v pondělí východně od Athén, možná má konkrétního viníka. Řecký ministr pro civilní ochranu Nikos Toskas dnes podle agentury AFP oznámil, že existuje důvodné podezření, že požár, který se v krátkém čase rozhořel na několika místech, někdo založil úmyslně. 

Bilance katastrofy neustále roste. Aktuální čísla hovoří o 85 mrtvých a 187 zraněných, z nich 67 je nadále hospitalizovaných. Podle webu iefimerida.gr se pohřešuje kolem 25 lidí. Počty zraněných a mrtvých se ještě mohou rozšiřovat, záchranáři prohledávají pobřeží i nedaleký ostrov. 

Příčiny požáru, stejně jako reakci úřadů na něj, vyšetřuje aténská prokuratura. Řecký ministr obrany Panos Kammenos dnes způsobil pozdvižení, když při návštěvě nejhůře postižené obce Mati prohlásil, že vinu za šíření požáru nesou i místní, kteří si nezodpovědně a hlavně nelegálně vystavěli domy mezi zalesněnými oblastmi. Podle Kammenose tím zablokovali únikové cesty k moři, k němuž lidé před ohněm utíkali. Rozlobení místní si zase stěžují, že vláda neměla připravený žádný evakuační plán a nechala je napospas plamenům.

sinfin.digital