Trest smrti? Američtí žalobci obvinili střelce z Floridy

ČTK

Američtí federální žalobci obvinili v sobotu Estebana Santiaga, který je podezřelý ze střelby na rušném letišti ve floridském Fort Lauderdale, z násilí na mezinárodním letišti s následkem smrti a vážného zranění a s použitím střelné zbraně. Za takto kvalifikované činy může dostat trest smrti nebo být odsouzen do vězení až na doživotí, uvedla agentura AP. Šestadvacetiletý vojenský vysloužilec z Iráku podle policie v pátek zastřelil v letištní hale pět lidí a šest dalších zranil.

Santiago přiletěl na Floridu z Aljašky a podle vyšetřovatelů na místo přicestoval se záměrem útočit. Pistoli měl legálně v zavazadlovém prostoru a v hale si ji vyzvedl. Pak odešel na toaletu, kde zbraň nabil a následně z ní začal pálit v prostoru pro výdej zavazadel. Když vystřílel své dva zásobníky, pistoli zahodil a lehl si na zem, kde byl zatčen, napsala AP.

„Dnešní obvinění odrážejí závažnost této situace a odhodlání federálních, státních a místních orgánů chránit obyvatelstvo a stíhat ty, kteří ohrožují naše občany a návštěvníky," uvedl federální žalobce Wifredo Ferrer.

Podcenili Američané bezpečnostní opatření? Střelec přijel na Floridu s jasným plánem útočit

sinfin.digital