Trestaný ideolog francouzské pravice označil arabská jména za nástroj islamizace. Sám má alžírské kořeny

Milan Rokos

Jeho poslední knihy se prodalo na sto tisíc výtisků, sleduje ho celá francouzská pravice a zvláště strany z kraje spektra by ho rády viděly na svých kandidátkách do evropských voleb. Kontroverzní francouzský esejista a komentátor Éric Zemmour k tomu už také měl velmi blízko. Ze spojení s ultrakonzervativní katoličkou Marion Maréchal Le Penovou ale nakonec sešlo. Kdo je muž vyvolávající bouřlivé reakce s koktejlem islamofobie, odporu k imigraci a stesku po starých pořádcích, které – prý – ničí liberalismus a feminismus?

Šedesátiletého Zemmoura, jenž píše jednou týdně sloupky do magazínu pravicového listu Le Figaro a má svůj televizní pořad, lákala nejenom Marion Le Penová, ale i umírněná pravice – šéf Republikánů Laurent Wauquiez novináře pozval v lednu na stranický sjezd a k „diskuzi o francouzské historii“.

U některých straníků to ale vyvolalo odpor: „Naše Francie nebude nikdy Francií Zemmoura a hlasatelů úpadku, kteří nostalgicky vzpomínají na patriarchální společnost, která už není, a jsou přesvědčení, že včera bylo lépe a zítra bude hůře,“ napsala na Twitteru šéfka regionu Ile-de-France Valérie Pecresseová.

sinfin.digital