Trestů smrti ve světě „dramaticky“ ubylo. Nejvíce lidí loni popravila Čína

Eliška Kubátová

ekb

Počet vykonaných poprav ve světě v roce 2018 „dramaticky“ poklesl – podle Amnesty International se propadl o celých 31 procent, což je podle lidsko-právní organizace nejméně za poslední dekádu. Na pozitivních číslech se podepsaly především změny v íránských protidrogových zákonech. Přesto Írán zůstává druhou zemí s největším počtem poprav hned za Čínou, kde si rozsudek smrti ročně vyslechnou tisíce lidí.

V celkem 20 zemích světa (s výjimkou Číny) bylo loni popraveno 690 lidí, což je o třetinu méně než v roce 2017, kdy se počet vyšplhal na 993. Amnesty International čísla z loňského roku označuje za „pozitivní zprávu“ a „nadějnou vyhlídku na to, že je jen otázka času, kdy bude tento krutý trest odsunut do historie“. Vedle Íránu, kde se díky změnám protidrogových zákonů podařilo snížit počet trestů smrti o 50 %, k poklesu přispěly i další státy v čele s Irákem, Pákistánem nebo Somálskem.

Tím ale důvod k radosti končí. Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižní Súdán nebo Spojené státy totiž v porovnání s předchozím rokem počet poprav naopak navýšily. K obnovení trestu smrti navíc přikročilo Thajsko, které vykonalo svou první popravu od roku 2009.

A Thajsko možná nebude na samo. Srílanský prezident Maithripala Sirisena totiž hrozí, že jeho země začne po 40 letech lidi opět popravovat. Trest smrti je na Srí Lance sice legální, od roku 1976 tam ale žádná poprava vykonána nebyla, připomíná BBC. To se však po výzvách prezidenta, který v únoru dokonce zveřejnil inzerát, v němž hledá popravčí, může brzy změnit. V ohrožení se tak nachází téměř 1300 lidí, kteří kvůli zločinům sedí ve srílanských věznicích a na které by se trest smrti vztahoval.

Katem světa však zůstává Čína, která podle Amnesty provádí tisíce poprav ročně. Kolik jich je přesně, nelze zjistit – Peking totiž takové údaje klasifikuje jako státní tajemství. Tyto informace v minulosti považoval za tajné také Vietnam, který statistiky za rok 2018 nakonec zveřejnil a s nejméně 85 popravenými se dostal na pomyslnou čtvrtou příčku největších popravčích.

sinfin.digital