Trident Juncture 2018: Klíčové otázky a odpovědi o největším cvičení NATO od konce studené války

Marek Hudema

Severoatlantická aliance dnes zahájila největší cvičení od konce studené války. Účastní se ho na 50 tisíc vojáků ze tří desítek zemí, včetně České republiky. NATO jím chce vyslat signál Rusku, že v Evropě se už nebude opakovat situace na Ukrajině v roce 2014. Níže najdete to nejdůležitější, co byste o manévrech Trident Juncture 2018 měli vědět.

Proč je cvičení Trident Juncture 2018 tak důležité?

Obvykle se uvádí, že kvůli své velikosti, protože jde o největší cvičení NATO od konce studené války. Tedy od konce soupeření se Sovětským svazem. Ve skutečnosti jde ale hlavně o vzkaz do Moskvy, že Severoatlantická aliance je jednotná a dokáže se rychle postavit případnému útoku. NATO se obává, že Moskva se může pokusit obsadit část cizího území. Ať již přímo nebo nepřímo, jako to udělala na Ukrajině v roce 2014. Důvodem pro tento agresivní krok může být například zhoršená situace uvnitř Ruska a snaha zvýšit domácí podporu vládě či snaha části státního aparátu získat „body“ v soupeření uvnitř ruské vlády.

Za druhé, jde nejen o velké pozemní cvičení, ale také o velké námořní cvičení. Má to ukázat Rusku, že i když v posledních letech výrazně posilovalo svoji baltskou flotilu, může sem NATO poslat adekvátní síly. Mimochodem, jeden z fiktivních scénářů konfrontace mezi NATO a Ruskem zvažovaný experty v posledních letech začínal právě námořní akcí na Baltu a končil prohrou Západu kvůli neschopnosti vyslat do této oblasti posily.

Za třetí, jde zřejmě také o ukázku toho, že NATO dokáže izolovat Rusko od snadného přístupu k Atlantickému oceánu. Přes něj totiž vedou důležité zásobovací trasy, kudy by byl v případě velkého konfliktu přepravován materiál i vojáci ze Spojených států do Evropy.

ANALÝZA: Nebezpečí číhá všude. Proč je afghánská armáda smrtelnou hrozbou pro české vojáky

sinfin.digital