Trump bude zřejmě vypovídat kvůli ruskému vměšování do voleb. "Těším se na to," vzkazuje vyšetřovateli

ČTK, raz

Americký prezident Donald Trump uvedl, že je připraven vypovídat pod přísahou před zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který prověřuje údajné ruské ovlivňování prezidentských voleb ve Spojených státech v roce 2016. "Vlastně se na to těším. Udělal bych to pod přísahou," řekl Trump novinářům v Bílém domě. Rozhovor by se podle něj mohl konat za dva či tři týdny.

Možné ruské zásahy do předloňských prezidentských voleb prověřuje bývalý ředitel FBI Mueller. Prezident Trump, který ve volbách zvítězil, jakoukoli spolupráci své kampaně s Ruskem opakovaně odmítá a tvrdí, že taková obvinění jsou jen honem na čarodějnice.

3888753:article:true:true:true

Zvláštní vyšetřovatel se podle tisku chce prezidenta ptát na důvody odvolání jeho poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna a ředitele FBI Jamese Comeyho, který tvrdí, že Trump jej žádal, aby zastavil vyšetřování podezřelých styků Flynna s Rusy.

Pátrání po ruském vlivu na volby se zatím týkalo několika prezidentových přímých spolupracovníků. Bývalý bezpečnostní poradce Michael Flynn a člen Trumpova volebního štábu George Papadopoulos se přiznali, že vyšetřovatelům FBI lhali. Někdejší šéf volebního štábu Paul Manafort a jeho kolega Richard Gates jakoukoli vinu popírají.

ANALÝZA: Báječná léta psa? Loni sáhla Čína po světové dominanci, teď přichází protiúder Trumpa

sinfin.digital