Trump chce Číňany dotlačit k odběru zboží z USA. Americký byznys proti tomu protestuje

Marek Hudema

Nová obchodní dohoda mezi Čínou a Spojenými státy by mohla být hotová už na konci dubna. Tvrdí to list The New York Times. Americký prezident Donald Trump chce, aby mimo jiné vedla k rychlému snížení obchodního deficitu s Čínou. Američtí výrobci z toho ale takovou radost nemají.

Americký prezident Donald Trump tlačí Peking k tomu, aby se zavázal nakoupit americké zboží a služby za víc než bilion dolarů. Mělo by to postupně snížit obchodní deficit mezi Spojenými státy a Čínou, který loni dosáhl výše 222,6 miliard dolarů v neprospěch USA. Součástí čínského závazku má být například nákup amerického zemního plynu, sójových bobů či polovodičových čipů. Americké firmy a výrobci s tím ale nejsou spokojeni. Obávají se, že to nakonec nepovede k vyššímu odbytu jejich produkce.

Jde totiž o papírové sliby. Například v oblasti vývozu zkapalněného zemního plynu nemají Spojené státy dostatek nezbytných terminálů. Jejich výstavba přitom trvá řádově roky, takže vývoz plynu se v nejbližších letech nejspíš výrazněji nezvýší. Pokud jde o sójové boby, čínští vyjednavači jsou prý ochotni zavázat se k odběru 10 milionů tun sóji. Před vypuknutím současných americko-čínských sporů ale Čína odebírala i 30 milionů tun amerických sójových bobů ročně.

Asie podle Trumpa: Postavit se Číně, tvrdě tlačit na KLDR a nechat si to zaplatit od spojenců

sinfin.digital