Trump chce islamisty zavírat na obávané Guantánamo, tvrdí televize. Evropa mu s teroristy nechce pomoci

ČTK

lup

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje, že by zahraniční radikály z bojů po boku teroristického hnutí Islámský stát (IS) internovala na své základně Guantánamo na Kubě. Dnes o tom informovala televize ABC News. Americký republikánský prezident tento měsíc vyzval Evropany, aby se o své zradikalizované občany postarali, ti se ale k prezidentovu návrhu stavějí zdráhavě.

Zatímco Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama usiloval o uzavření věznice v Guantánamu, kde Spojené státy zadržují osoby podezřelé z terorismu, Trump během volební kampaně zdůrazňoval význam tohoto zařízení pro americkou bezpečnost. Jako prezident ale Trump nikoho na Guantánamo nepřevezl, což by se nyní mohlo změnit.

Tento měsíc Trump vyzval evropské spojence, aby převzali odpovědnost za několik stovek islamistů z Evropy, kteří se přidali k radikálům v Sýrii a v Iráku. Pokud se jich Evropané neujmou a nepostaví je před soud, pohrozil, že je Spojené státy propustí. Německo, Británie či Francie však uvedly, že Trumpův požadavek je obtížně uskutečnitelný.

ANALÝZA: Trump vyzývá Evropu k přijetí nebezpečných džihádistů ze Sýrie. Jaká jsou úskalí a rizika?

sinfin.digital