Trump chce s TPP zatlačit na Čínu a ulevit americkým firmám. Návrat k dohodě ale bude složitý

Adam Kotrbatý

Americká administrativa předvádí další obrat o 180 stupňů. Po letech tvrdé kritiky se prezident Donald Trump chce vrátit k projektu Transpacifického partnerství (TPP), který krátce po nástupu do funkce opustil. TPP má přispět k tlaku na Čínu a zjemnění dopadů obchodní války na americké společnosti. Podle ekonomů jsou podobné smlouvy výhodné, zároveň ale upozorňují, že vyjednávací pozice USA nyní nebude příliš silná.

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že se USA vrátí k projektu Transpacifického partnerství. Slibuje si od toho zvýšení tlaku na Čínu, s níž Spojené státy zabředly do obchodní války poté, co si obě země navzájem zavedly cla na řadu důležitých výrobků.

To má negativní dopady na řadu amerických firem. Snazší přístup na jiné trhy by proto uvítaly jako jistou formu kompenzace. „TPP je v tomto ohledu zásadní dohoda. Musíme si uvědomit, že smlouvu uzavřely státy, které jsou americkými strategickými partnery,“ komentuje úvahu pro INFO.CZ ekonom Michal Mejstřík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Trump zvažuje návrat k obchodní dohodě TPP. Chce si ale vydupat lepší podmínky

sinfin.digital