Trump chce v novém rozpočtu seškrtat zdravotnictví a dát biliony na obranu. Na zeď žádá 200 miliard

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump ve svém návrhu rozpočtu na fiskální rok 2020 požaduje 8,6 miliardy dolarů (196 miliard korun) na hraniční zeď s Mexikem. Návrh rozpočtu, který v pondělí Bílý dům předložil Kongresu a ve kterém Trump žádá více peněz na zbrojení a méně na ochranu životního prostředí, zdravotnictví či rozvojovou pomoc, počítá s výdaji přes 4,7 bilionu dolarů (108 bilionů korun) a schodkem 1,1 bilionu dolarů (25 bilionů korun). The Wall Street Journal (WSJ) poznamenal, že požadavky Bílého domu předznamenávají další boj o financování hraniční zdi, kterou Trump slíbil voličům v předvolební kampani a na jejíž financování zatím nezískal podporu Kongresu.

Návrh s názvem "Rozpočet pro lepší Ameriku: Dodržené sliby. Daňoví poplatníci na prvním místě." počítá s pětiprocentním navýšením výdajů na obranu, které by nově měly činit 750 miliard dolarů (40 bilionů korun). Peníze na armádu chce Trump získat škrty v kapitolách životní prostředí, zdravotnictví a sociální projekty včetně zdravotního pojištění Medicare. O 23 procent nižší rozpočet Trump navrhl ministerstvu zahraničí a vládní Agentuře pro mezinárodní rozvoj (USAID). V rozmezí deseti let navrhuje škrty ve výši 2,7 bilionu dolarů na výdaje mimo obranu.

Spolu s penězi na obranu chce Trump přidat finance na zdravotní služby pro vojenské veterány, které se snaží podporovat dlouhodobě.

Evropa podle Trumpa: USA chtějí být silné, ale neprovokovat. Fort Trump je v nedohlednu

sinfin.digital