Trump chystá obří úder proti nelegální migraci. Děti cizinců narozené v USA chce připravit o nárok na občanství

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump zvažuje zablokování právní zásady, kdy se americkými občany automaticky stávají i děti cizinců narozené na území Spojených států. V rozhovoru v pořadu portálu Axios pro televizi HBO Trump řekl, že uplatňování výše zmíněného práva, které zaručuje 14. dodatek americké ústavy, může zastavit exekutivním nařízením, tedy dekretem, takže se obejde bez souhlasu Kongresu USA.

Pokud se Trump rozhodne zásadu známou jako ius soli ukončit, bude to podle Axios nejdramatičtější prezidentův krok v rámci jeho tažení proti nelegální migraci. Portál rovněž poznamenal, že v takovém případě lze s jistotou očekávat, že se o ústavnost dekretu před americkými soudy svede právní bitva.

Pokud v USA cizinci včetně migrantů, kteří do země vstoupili nelegálně, přivedou na svět dítě, stává se jejich potomek občanem Spojených států. Této praxe migranti často zneužívají, ačkoli rodiče nemají automaticky nárok na americké občanství. Migranti bez dokladů, kteří v USA přivedou na svět dítě, ale následně často úspěšně dosáhnou na možnost v zemi zůstat, aby se o svého nezletilého potomka, občana USA, mohli starat. O takovýchto dětech migrantů se pak v USA hovoří jako o kotvách.

Inspirace Trumpem i násilnickým Dutertem. Kam Brazílii povede krajně pravicový prezident?

sinfin.digital