Trump má prst na spoušti. Zrušil zahraniční cestu a bude trestat Asada. Jak ostrý bude konflikt s Rusy?

Pavel Novotný

Americká reakce na možný chemický útok v Sýrii je na spadnutí. Prezident USA Donald Trump zrušil cestu na nadcházející summit Amerik v peruánské Limě a chce osobně dohlížet na reakci Washingtonu na dění v Sýrii. Spekuluje se, že po konzultacích s generály přikročí k preciznímu vojenskému úderu. Situace se v zemi vyhrotila po údajném chemickém útoku na město Dúmá, z nějž je obviňována vláda syrského prezidenta Bašára Asada. Rusko se svého spojence zastává a tvrdí, že se žádný chemický útok nestal. Tady jsou klíčové otázky a odpovědi pro příští hodiny a dny.

Jak se Trump nakonec rozhodne?

V tuto chvíli lze jen spekulovat. Z prezidentových výroků – ještě silnějších, než je u něj obvyklé – se ale zdá, že je reálné použití vojenské síly.

A nemusí jít jen o omezený útok, které Donald Trump už jednou nařídil. Americké námořnictvo 7. dubna 2017 zaútočilo šesti desítkami střel Tomahawk na syrskou základnu Šarját. Učinilo tak v odvetě za chemický útok ze 4. dubna, který podle všeho syrské vládní letectvo provedlo na Chán Šajchún – režimní piloti startovali právě ze Šarjátu.

Tentokrát je patrně ve hře i delší ofenzíva. Trump totiž hovoří o mezinárodní akci, která by dodala útoku nejen potřebnou sílu, ale především větší legitimitu.

Drsný spor o Sýrii: Podle Ruska se chemický útok nestal. Živíte Asadovo vraždění, kontrují USA

sinfin.digital