Trump mění ministra obrany. Mattis neustál názorové rozpory, poslední kapkou byla Sýrie

ČTK

luš

Americký ministr obrany James Mattis odejde na konci února z funkce. Oznámil to dnes prezident Donald Trump s tím, že brzy zveřejní jméno jeho nástupce. Mattis podle agentury Reuters uvedl, že svou rezignací chce umožnit Trumpovi vybrat si ministra, který k němu bude mít názorově blíže. Podle amerických médií se postoje obou mužů již delší dobu rozcházely, což vyvrcholilo středečním Trumpovým oznámením odchodu amerických vojsk ze Sýrie, s nímž Mattis nesouhlasil.

Ministr v rezignačním dopise uvedl, že USA by měly udržovat pevná spojenectví a projevovat svým partnerům respekt. Zároveň má podle něho Washington zvolit jednoznačný postoj k zemím, jako je Rusko nebo Čína. V obou těchto bodech je Trumpovo chování mnohdy označováno za nevypočitatelné.

Mattis byl v době po Trumpově loňském nástupu do funkce považován za jednoho z nejvlivnějších prezidentových spojenců a šéf Bílého domu jej nazýval „jedním ze svých generálů“. V posledních měsících ho však Trump opakovaně jeho názory nebral v úvahu a ministrův vliv začal klesat.

sinfin.digital