Trump mluví o terorismu, Merkelová už opatrně také. Jak reagují politici na útok v Berlíně?

Info.cz

Budoucí americký prezident Donald Trump odsoudil pondělní útok na vánoční trh v Berlíně. Spolu s incidenty v Turecku a Švýcarsku, podle něj ukázal, že „civilizovaný svět musí změnit své uvažování."

Pondělní útok v Berlíně, při kterém zemřelo nejméně 12 lidí, označil nově zvolený americký prezident Donald Trump za islamistický terorismus.

Ve svém prohlášení uvedl, že teroristická organizace Islámský stát (IS) a další „islamističtí teroristé" neustále masakrují křesťany „jako součást svého světového džihádu". 

Německá kancléřka se k incidentu v pondělí samostatně nevyjádřila, ve společném prohlášení pouze vyslovila zármutek nad obětmi. Podobnou vyčkávací taktiku v minulosti zvolila několikrát, například i během letní série několika útoků napříč zemí. Krátce před polednem pak přiznala, že na útok nahlíží jako na teroristický čin.

„Vím, že by pro nás všechny bylo těžko snesitelné, kdyby se potvrdilo, že čin spáchal člověk, který v Německu hledal ochranu a azyl," řekla během čtyřminutového vystoupení. 

„Je to zlý večer pro Berlín a naši zem, který mnou stejně jako řadou lidí velmi otřásl," uvedl v první reakci německý prezident Joachim Gauck. Zároveň vyjádřil soustrast pozůstalým obětí a poděkoval zasahujícím záchranářům a policistům. 

Ostrou reakci pak na Twitteru přidala neteř francouzské pravicové političky Marion Le Penová. Podobně jako příznivci hnutí Alternativa pro Německo obvinila z odpovědnosti za incident kancléřku Merkelovou.


sinfin.digital