Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Trump nás zavede do války, bojí se Američané. Konflikt očekává 55 procent z nich

Trump nás zavede do války, bojí se Američané. Konflikt očekává 55 procent z nich

Více než polovina Američanů se domnívá, že prezident Donald Trump dovede jejich zemi do války. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnil magazín The Economist ve spolupráci se společností YouGov. O výsledku informuje web časopisu Newsweek.

Američané měli odpovědět na otázku, jak pravděpodobné je, že Donald Trump přivede USA do války. Tazatelé jim dali na výběr z pěti možností. Válku mohli označit za velice pravděpodobnou, docela pravděpodobnou, docela nepravděpodobnou nebo velmi nepravděpodobnou. Pátou variantu, neutrální nevím, vybralo 18 procent respondentů.

První možnost zvolilo 26 procent dotázaných, u druhé byl počet lidí ještě o tři procentní body vyšší. Dohromady 55 procent lidí tedy považuje válečný konflikt pod Donaldem Trumpem za pravděpodobný. Opačný názor má celkem 27 procent respondentů. Jen 10 procent z nich považuje válku za velice nepravděpodobnou.

Tazatelé The Economist a YouGov sbírali data od 1500 osob mezi 27. a 30. květnem. Statistická odchylka činí 3,1 procenta.

Americkým obavám z války nahrávají i některé Trumpovy výroky a činy. V předvolební kampani sice prohlašoval, že by se USA neměly zapojovat do konfliktů, které nebudou zcela nezbytné, jeho činy jsou ale často jiné.

V dubnu Trump nařídil bombardovat základny syrského prezidenta Bašára Asada v reakci na jeho použití chemických zbraní. V rozhovoru pro agenturu Reuters následně řekl, že je možnost, že USA skončí ve „velké válce se Severní Koreou“.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1