Trump pracuje chaoticky. Spolupráce s Rusy by pro Američany byla silná káva, míní amerikanista

Adam Kotrbatý

Styl, jakým Donald Trump pracuje v Bílém domě, se podobá tomu, kterým vedl své firmy. Je chaotický. Tvrdí to amerikanista z University of New York in Prague Jakub Lepš. V rozhovoru pro INFO.CZ říká, že americký prezident postupuje v mezinárodních vztazích velice intuitivně. Podle Lepše je ale velkým Trumpovým úspěchem nejen daňová reforma, nýbrž i obsazování míst soudců, kam spolu s republikánskými senátory instaluje mladé konzervativce. Naopak potvrzení spolupráce s Ruskem by pro Američany bylo těžko snesitelné.

Dá se první rok Donalda Trumpa ve funkci hodnotit jako úspěšný?

Určitě to byl v mnoha ohledech úspěšný rok pro USA. Je třeba rozlišovat, co se děje Spojeným státům a jak se rok vyvíjel pro samotného Trumpa. Americké ekonomice se daří, nezaměstnanost klesla ke čtyřem procentům, důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nebývale vysoká. To je důvod k optimismu.

O to víc v kontrastu stojí fakt, že popularita Donalda Trumpa je zhruba kolem 40 procent. To je nevalný výsledek v situaci, kdy by měl být velmi populárním prezidentem. Na zahraničněpolitické frontě se žádné výjimečné tragédie neděly, platí stále známé pořekadlo, že „je to všechno o ekonomice“, a Američané si při pohledu na svoji peněženku nemají na co stěžovat. Část z nich ale toto přičítá ještě Obamovi.

ANALÝZA: Válka zatím nepřišla, chaos v plné síle. Jak skvělá je Amerika po prvním roce Trumpa?

sinfin.digital