Trump překresluje hranice Blízkého východu. Zničená Gaza se má proměnit v ráj byznysu

Pavel Novotný

Překreslit hranice na Blízkém východě se údajně chystá americká administrativa Donalda Trumpa. Činí tak ve snaze dosáhnout míru mezi Izraelem a arabskými zeměmi. Detaily ambiciózního amerického plánu poodhalila investigativní novinářka Vicky Wardová, podle které mají být do ohromné regionální rošády zapojeny kromě Palestinské autonomie také Jordánsko, Saúdská Arábie a dokonce i Egypt.

Bude to údajně „Dohoda století“, která přinese mír do neklidného regionu – alespoň taková jsou očekávání, která dlouhodobě vyvolává Bílý dům. Američané se zařekli, že detaily plánu zveřejní až po devátém dubnu, kdy v Izraeli budou parlamentní volby, které by chystaná strategie jinak mohla ovlivnit. Spekulace nejrůznějších médií se i proto množí takřka exponenciálně.

„Součástí (amerického) plánu jsou výměny území,“ konstatuje původem britská novinářka Wardová. „Podle projektu by Jordánsko odevzdalo část vlastní země Palestinské autonomii. Samo Jordánsko by pak jako bolestné obdrželo půdu od Saúdské Arábie. Ani ta by nepřišla zkrátka: Egypt by jí vrátil dva ostrovy v Rudém moři, které pouštní království svěřilo Káhiře do správy v roce 1950,“ píše žurnalistka v knize věnované Jaredu Kushnerovi, zeťovi amerického prezidenta, který na Blízkém východě vyjednává Trumpovým jménem.

Izrael
sinfin.digital