Trump přitvrzuje. Bezpečnostní prověrku by mohl vzít i Muellerovi, který má na starosti ruskou aféru

ČTK

raz

Americký prezident Donald Trump dnes naznačil, že by mohl odebrat bezpečnostní prověrku zvláštnímu vyšetřovateli Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robertu Muellerovi. Ten vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 právě ve prospěch Trumpa. O prezidentově možném záměru informovala agentura Reuters.

Trump několik dní poté, co tento bezprecedentní krok učinil v případě bývalého šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Johna Brennana, prohlásil, že Mueller je hodně kontroverzní.

Potvrzení o bezpečnostní prověrce skýtá daným osobám přístup k tajným informacím. Pokud by Mueller o ni přišel nyní, závažným způsobem by mu to zkomplikovalo jeho dosavadní práci.

Podle Reuters Trump dnes řekl, že pravděpodobně zbaví prověrky pracovníka amerického ministerstva spravedlnosti Bruce Ohra a podle Reuters naznačil, že dalším na řadě by mohl být Mueller. Ohra dávají americká média do souvislosti s bývalým britským tajným agentem Christopherem Steelem, který v minulosti přišel s tvrzením, že má ruská tajná služba důkazy o sexuálních dobrodružstvích Trumpa v moskevském hotelu.

sinfin.digital