Trump přitvrzuje v boji s migranty. Ti kvůli tomu čím dál častěji míří do Evropy

Adam Kotrbatý

Středoameričtí migranti, které chce americký prezident Donald Trump deportovat nebo rovnou odradit od cesty do USA, by mohli z části zamířit do Evropy. Vyplývá to vývoje v první polovině roku. Do zemí schengenského prostoru přišlo už nyní více uprchlíků z latinskoamerických států než v celém uplynulém roce. A Trump plánuje imigrační pravidla ještě zpřísnit.

Uvažování uprchlíků se tváří v tvář Trumpovým krokům mění. Než aby podstupovali nebezpečnou cestu napříč kontinentem a skončili v nekompromisních amerických záchytných center, případně zpět v domovině, raději si koupí letenku a odletí do evropských měst.

Čísla jsou nesrovnatelně menší než v době tzv. migrační krize v roce 2015, kdy do Evropy proudili uprchlíci převážně z Blízkého východu či afrických zemí, trend je přesto znatelný. Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu uvádí, že od ledna do května eviduje 14procentní nárůst žádostí o azyl oproti stejnému období loňského roku. Do statistik se vedle zemí Evropské unie počítají i další státy schengenského prostoru – tedy Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

„Tohle jen tak nevyšumí.“ Peníze z Ruska dál rozkládají italskou vládu

sinfin.digital