Trump prohrává bitvu, která může na další desetiletí zásadně ovlivnit volby v USA

Adam Kotrbatý

Americký prezident Donald Trump zatím prohrává právní bitvu o podobu sčítání lidu. To se ve Spojených státech bude konat už příští rok a jeho výsledek může na další desetiletí ovlivnit výsledky voleb. Kontroverze vyvolávala otázka na americké občanství. Soudy se opakovaně postavily proti jejímu začlenění do průzkumu. A nyní nepovolily ministerstvu spravedlnosti vyměnit právní tým, který jej v kauze zastupuje.

AKTUALIZACE: Donald Trump v noci na pátek, tedy po zveřejnění tohoto textu, naznačil, že se vzdává snahy zahrnout do dotazníků problematickou otázku na státní občanství. Údaje prý administrativa získá jinak.


Administrativa oznámila výměnu advokátů v neděli. Federální soud v New Yorku ji však neschválil. Soudci Jessemu Furmanovi vadilo, že ministerstvo dostatečně nevysvětlilo, proč ke změně uprostřed soudního procesu přistoupilo. „Obhájci neposkytli uspokojivé důvody pro výměnu advokátů,“ napsal Furman. Ujištění, že výměna nenaruší průběh soudu, mu přišlo nedostatečné.

K výměně obhájců přistoupila Trumpova administrativa poté, co prohrála několik soudních bitev o podobu budoucího sčítání lidu. Prezident se v něm chtěl příští rok ptát lidí žijících v USA, zda jsou americkými občany. Takový dotaz nebyl součástí sčítacích dotazníků od roku 1950 a jeho opětovné zařazení může mít zásadní dopady na podobu americké vlády.

I malá země je velký spojenec, máte výjimečnou cenu, říká veterán US Army ve službách Čechů

sinfin.digital