Trump rozjel ofenzivu za stavbu zdi. Stav nouze budí vášně, nejspíš skončí u soudu

Adam Kotrbatý

Místo pěti osm miliard dolarů a vyhlášení stavu národní nouze. Americký prezident Donald Trump přešel ve věci stavby bariéry na hranici s Mexikem do ofenzivy. Jeho plán na zisk peněz, které mu Kongres nechce schválit, budí rozepře nejen mezi hlavními stranami, ale dokonce i uvnitř republikánů. Přinášíme odpovědi na klíčové otázky ohledně dění na druhé straně Atlantiku.

Co je stav nouze a jak se vyhlašuje?

Stav nouze vyhlašuje prezident podle zákona z roku 1976, pokud některé okolnosti ohrožují národní bezpečnost Spojených států. Trump míní, že situace na jihozápadní hranici, na níž pohraniční stráž chytí měsíčně mezi 40 až 60 tisíci lidí, tuto podmínku splňuje. S tím ale nesouhlasí demokraté. Faktem je, že počet ilegálních migrantů v USA klesá. Zatímco nyní se počty zadržených pohybují kolem půl milionu ročně, na počátku tisíciletí výrazně přesahovaly milion osob.

Právě tyto rozpory vedou k třenicím, zda má Trump právo vyhlásit stav nouze, aby získal peníze na stavbu bariéry. Trump v takovém případě dá Kongresu vědět, které z jeho pravomocí přebírá. Zákonodárci se poté mají každý půlrok sejít a posoudit, zda důvody pro udržování stavu nouze přetrvávají. Mimochodem, ve Spojených státech platí aktuálně 31 stavů nouze, přičemž ten nejstarší je z roku 1979.

Miláček Mečiara i konspirátorů. Kdo je soudce, který může překvapit ve slovenských volbách?

sinfin.digital