Trump se chystá dát stopku Huawei. Číňané mezitím nabízí Evropanům dohodu o antišpionáži

rok

Zákaz používání techniky čínského telekomunikačního gigantu Huawei pravděpodobně zkomplikuje jednání o budoucí obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou, ale mohl by také prodloužit budování telekomunikačních sítí páté generace na americkém venkově.

Americko-čínská obchodní válka nabírá obrátky. Poté, co obě velmoci uvalily v posledních dnech cla na výrobky za desítky miliard dolarů, se americký prezident Donald Trump odhodlal k dalšímu kroku – zakázat americkým firmám používání telekomunikačních přístrojů značky Huawei.

O tom, že má Trump vydat ve středu odpoledne exekutivní příkaz v tomto smyslu, informovala jako první agentura Reuters. Představitelé tajných služeb na nebezpečí špionáže ze strany čínského telekomunikačního gigantu dlouhodobě upozorňují. Trump ale dlouho váhal, ač ho k tomuto kroku tlačili jeho poradci, protože doufal v uzavření obchodní dohody s Čínou, již by zákaz Huawei v USA zhatil.

Riziko pro národní bezpečnost

Trumpův exekutivní příkaz by neměl zmiňovat konkrétní státy nebo společnosti, měl by ale uložit americkému ministerstvu obchodu přezkoumání transakcí s firmami, které by mohly představovat riziko pro národní bezpečnost – v této souvislosti se přitom nejčastěji mluví právě o Huawei, třetím největším světovém výrobci mobilních telefonů.

Infografika: obchodní válka USA-Čína
sinfin.digital