Trump se snaží zachránit americký vliv na Blízkém východě. Vychválil egyptského diktátora

ČTK

Novým začátkem blízkých vztahů mezi USA a Egyptem bylo podle Washingtonu dnešní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a egyptského vůdce Abdal Fattáha Sísího. Ten měl s Trumpovým předchůdcem Barackem Obamou napjaté vztahy i kvůli tvrdému potlačování domácí opozice. Trump, který má k autoritativním lídrům otevřenější přístup než Obama, prohlásil, že Sísí vykonal v Egyptě "fantastickou práci". Zásadním tématem schůzky byla spolupráce v boji proti terorismu, uvedla agentura Reuters.

Trump řekl Sísímu, že plně podporuje jeho vládu a hodlá s ním spolupracovat v boji proti islámským extremistům. "Chci jen, aby každý věděl, v případě, že by byly nějaké pochybnosti, že pevně stojíme za prezidentem Sísím. Odvedl fantastickou práci ve velmi obtížné situaci. Hodně moc podporujeme Egypt a egyptský lid," citoval Reuters z Oválné pracovny Trumpovy výroky.

Sísí podle organizací hájících lidská práva za více než tři roky své vlády nechal uvěznit okolo 40.000 politických odpůrců, mezi nimiž je řada stoupenců konzervativních odnoží islámu. Trump dnes ve zjevné narážce na otázky lidských práv prohlásil, že USA a Egypt mají "pár věcí", ve kterých se neshodou, přímo se však o tvrdém potlačování opozice v severoafrické zemi nezmínil.

Válka diplomatů na Twitteru. Zaorálek napadl Cyrila Svobodu, zda dostal zaplaceno za večeři s Putinem

sinfin.digital