Trump školil Mayovou kvůli brexitu: Neposlechla, dojedná špatnou dohodu. Proč se mu stýská po Johnsonovi?

ČTK

lup

Britská premiérka Theresa Mayová se rozhodla pro špatnou podobu dohody o odchodu své země z Evropské unie, čímž ohrožuje budoucí obchodní smlouvu Británie s USA. Prohlásil to americký prezident Donald Trump v rozhovoru, který poskytl bulvárnímu britskému listu The Sun. Šéf Bílého domu poznamenal, že lituje odchodu ministra zahraničí Borise Johnsona z vlády, jejímž by tento zastánce takzvaného tvrdého brexitu byl podle Trumpa skvělým předsedou. Trumpovy nediplomatické výroky vyvolaly v Británii údiv a důrazně je kritizují média i někteří politici.

Mayová podle aktuálního plánu hodlá zachovat více obchodních vazeb na EU, než si přáli zastánci rázné odluky od Bruselu. Kvůli tomu počátkem týdne rezignoval Johnson a ministr pro brexit David Davis.

"Pokud udělají dohodu v tomto stylu, budeme jednat s Evropskou unií, místo abychom jednali s Británií, takže to zřejmě zhatí dohodu (o volném obchodu s Británií)," řekl Trump v rozhovoru, který byl zveřejněn ve čtvrtek večer během prvního dne jeho návštěvy Británie. Právě separátní dohoda s USA, o níž Trump mluví dlouhodobě, je jedním z významných bodů zdůrazňovaných stoupenci tvrdého brexitu jako výhoda nezávislosti na EU.

ANALÝZA: Trumpovy plány by do Česka přinesly armádní revoluci, ve hře by byla i povinná vojna

sinfin.digital