Trump ukázal zbytku G7 záda a míří za Kimem. Odveta za cla by byla chyba, pohrozil na závěr

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump předčasně opustil summit skupiny nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě a rovnou míří do Singapuru, kde se má v úterý sejít se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podle agentury AP poznamenal, že toto shledání bude pro KLDR jedinečnou příležitostí, která už se nebude opakovat. Pokračuje tak v silných výrocích posledních dní – v Kanadě se s lídry dalších zemí dle AP loučil ostrým vzkazem, že odveta za cla uvalená na dovoz oceli do USA by byla chybou. Právě kvůli clům panovala na summitu dusná atmosféra a Trump byl v podstatě izolovaný.

Trump podle agentury AP kolegy z nejvyspělejších zemí varoval, aby nestavěli bariéry vzájemnému obchodu. Paradoxně právě to sám učinil, když na zahraniční dovoz uvalil cla, čímž vyvolal napětí a kritiku. 

Trump v Kanadě uvedl, že Spojené státy potřebují spravedlivý přístup na trhy a nejsou ochotny tolerovat jednání zemí, které vůči nim spravedlivé nejsou. "Spojené státy byly po desítky a desítky let jen využívány," uvedl Trump. Zároveň dodal, že současné lídry zemí G7 za nespravedlivé obchodní dohody neviní.

ANALÝZA: Konec velkého přátelství. Summit G7 může být symbolem odklonu Evropy od USA

sinfin.digital