Trump USA ušetřil vyhlášení stavu nouze. Spokojí se s ocelovou bariérou namísto zdi, chce ale stejné peníze

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump v očekávaném televizním projevu prohlásil, že "na žádost demokratů" souhlasí s tím, že jižní hranici USA s Mexikem nebude chránit betonová zeď, ale ocelová bariéra. Na sumě 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard korun) pro její financování šéf Bílého domu trvá.

Trump ve zhruba devítiminutovém projevu vykreslil v černých barvách "absolutně kritickou situaci" na hranicích, která podle něj vyústila v bezpečnostní a humanitární krizi. Prezident vyzval opoziční demokraty, aby se s ním v Bílém domě setkali k jednání, protože "nečinnost politiků je nemorální".

Vyhlášení stavu nouze, o němž některá média spekulovala, jeho projev nicméně neobsahoval. Podle televize CNN poradci prezidenta od takového kroku odrazovali, protože podle nich nemá v nynější situaci oporu v zákonech. Stav nouze, který by hlavě státu umožnil uvolnit finance na stavbu zdi bez souhlasu zákonodárců a obejít tak ústavní právo Kongresu na kontrolu federálních výdajů, by podle všeobecného mínění vyvolal vlnu žalob.

Při protestu žlutých vest mlátil policisty. Francouzi teď boxerovi poslali 3 miliony

sinfin.digital