Trump v hlavní roli vyostřeného summitu G20. Podaří se vyžehlit spory mezi USA a Čínou?

Eliška Kubátová

Obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou, Írán, ochrana klimatu nebo stále silnější protekcionistické tendence v obchodní politice – to jsou hlavní témata summitu 20 největších ekonomik světa, který dnes startuje v japonské Ósace. Na okraj společného jednání proběhne celá řada bilaterálních schůzek, oči pozorovatelů se však budou upínat hlavně na sobotní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem, které může napovědět mnohé o dalším vývoji obchodních sporů mezi oběma zeměmi. 

„Globální situace je vážná. Jestli se G20 rozpadne – ať už v oblasti hospodářství nebo bezpečnosti – bude po všem,“ prohlásil před jednáním japonský premiér Šinzó Abe. Hostitel dvoudenního setkání se proto chce zaměřit na oblasti, na kterých se světoví lídři dokážou shodnout a spolupracovat, spíše než zdůrazňovat rozdíly.

Taková témata se ale v současné atmosféře hledají jen velmi těžko. Zatímco v roce 2008 se skupina G20 soustředila na jediný úkol – jak odvrátit ekonomickou krizi a posílit spolupráci – dnes světovému obchodu dominují hlavně války a protekcionismus. Sporných témat je však mnohem více. Co vše se bude na summitu řešit? 

Rada Evropy vrátila Rusku hlasovací práva. Nutnost, či chyba, která posílí apetit Moskvy?

sinfin.digital