Trump znovu proti transgenderům: Chce jim zakázat armádu, už podruhé

ČTK

raz

Americký prezident Donald Trump podepsal memorandum, jímž se snaží opět zabraňovat transgenderovým osobám, aby sloužily v armádě. Připouští ale výjimky. Ministerstvo obrany tak má jejich způsobilost hodnotit případ od případu.

Ve zprávě, kterou Bílý dům vydal v pátek večer, Trump uvádí, že transgenderové osoby, které "možná potřebují vážnou lékařskou péči, včetně léků nebo chirurgických zákroků, nejsou kvalifikovány pro službu v armádě, kromě výjimečných okolností".

Trump se tak rozhodl znovu zablokovat trend přijímání osob se změněným pohlavím do armády, který započal za vlády předchozího prezidenta Baracka Obamy. Poprvé to Trump zkusil již loni, ale federální soud mu zakázal měnit pravidla armádní služby s ohledem na popírání práv transgenderových osob zaručených ústavou. Tehdy mimo jiné zdůrazňoval, že financování zdravotních opatření, která provázejí změnu pohlaví, je pro armádu příliš nákladné. Také nařídil armádě, aby našla způsob, jak se již přijatých transgenderových vojáků zbavit.

sinfin.digital